Το ΕΠΑΛ Πάτμου ατενίζει το μέλλον
ΕΠΑΛ ΠΑΤΜΟΥ
Περιβαντολογικές Δράσεις

Περιβαντολογικές Δράσεις

Η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται στον αιώνα μας ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας. Η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να διέπει κάθε μελλοντικό πολίτη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που προκαλεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και για να αγωνιστεί να την αντιστρέψει.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου μας στοχεύουν στη δημιουργία τέτοιας συνείδησης μέσω προγραμμάτων με τίτλους όπως:

– Πρόγραμμα Καλλιστώ: «Το Νερό της Ζωής» υπό την αιγίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠΕΠΘ καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ρύπανση στο βυθό της θάλασσας.

-Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλιών-Keep Aegean Blue.

-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-Κατασκευή και Λειτουργία Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου.

-Οι Ανεμόμυλοι της Πάτμου.

και πολλά άλλα ακόμη!

Πρόγραμμα Καλλιστώ

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου-Λυκείου-ΕΠΑΛ Πάτμου ημερίδα με θέμα «Το νερό της Ζωής» υπό την αιγίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠΕΠΘ καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερίδα αυτή σηματοδότησε την λήξη του «Προγράμματος Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ» το οποίο ανέλαβε εξ’ολοκλήρου τις δαπάνες για την πραγματοποίηση της περιβαλλοντικής εκδρομής των Α και Β τάξεων του ΕΠΑΛ Πάτμου στην Έδεσσα, την πόλη του νερού.

Το θέμα της περιβαλλοντικής ομάδας επιλέχθηκε από τα παιδιά τα οποία θεώρησαν την λειψυδρία ως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα.   Ολόκληρη η εκδρομή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μάθουν τα παιδιά για το νερό με βιωματικό τρόπο δηλαδή μέσα από τις εμπειρίες τους.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι μαθητές παρουσίασαν τι αποκόμισαν από τις συγκεκριμένες δράσεις του προγράμματος:

– Στον δρόμο του κερασιού οι συμμετέχοντες με οδηγό το κεράσι και με ευχάριστο τρόπο έμαθαν: να αναγνωρίζουν την διατροφική αξία του,την αξία του νερού,τους τύπους αγροτικής καλλιέργειας,την περιβαλλοντική τους διάσταση,την χρήση της νέας τεχνολογίας (cherries online) και την ανθρώπινη διάσταση στα αγροτικά προϊόντα.Η δράση έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να δουν, να αγγίξουν, να πιουν,να γευτούν τα κεράσια και να θαυμάσουν αλλά και να μυρίσουν τις κερασιές.

-Στο ΚΠΕ Εδεσσας οι μαθητές μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού με οδηγό το νερό και με ευχάριστο τρόπο παίζοντας και αυτενεργώντας έμαθαν: για την αξιοποίηση της ενέργειας του νερού, να αναγνωρίζουν τις πηγές και την αξία τους, για τα οικοσυστήματα υδρόβιων οργανισμών, για την υδρόβια πανίδα και χλωρίδα, πως δημιουργούνται τα σπήλαια και οι καταρράκτες, για την χρήση του νερού και την αξία του. Η δράση περιελάμβανε SPA στα λουτρά Πόζαρ και επίσκεψη στο χιονισμένο όρος του Καϊμάκτσαλαν.

-Στον υγροβιότοπο Άγρας-Βρυττών-Νησίου οι μαθητές γνώρισαν τι είναι υγροβιότοπος και ποια τα χαρακτηριστικά στοιχεία που τον δομούν, τις μεταξύ τους σχέσεις, τη σπουδαιότητα του για την ευρύτερη περιοχή, την ανθρώπινη παρουσία σε αυτόν και τις επιπτώσεις της.Εντόπισαν τα προβλήματα του (ευτροφισμός,ελάττωση διαλυμένου οξυγόνου,παράνομη αλιεία,κυνήγι) και ομαδοσυνεργατικά προβληματίστηκαν και πρότειναν λύσεις.

-Στην Αρχαία Πέλλα και στο Μουσείο Βεργίνας δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τους τάφους των Μακεδόνων Βασιλέων, την ιστορία τους και πως συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

-Στην Πάτμο πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές χημικές μετρήσεις πόσιμου και θαλασσινού νερού στον Χοχλακά, στον Κάμπο και αλλού.

-Στο τέλος της ημερίδας μοιράστηκε σε μαθητές και γονείς το οπτικοακουστικό υλικό της εκδρομής.

Φωτογραφικό Υλικό