Το ΕΠΑΛ Πάτμου ατενίζει το μέλλον
“Εξερευνώντας τα γευστικά μονοπάτια της Πάτμου”
“Εξερευνώντας τα γευστικά μονοπάτια της Πάτμου”

“Εξερευνώντας τα γευστικά μονοπάτια της Πάτμου”

Το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιείται, στο ΕΠΑ.Λ. Πάτμου, μαζί με τον Όμιλο Ραδιοφώνου και ο Όμιλος Μαγειρικής: «Εξερευνώντας τα γευστικά μονοπάτια της Πάτμου».

Σκοπός του ομίλου είναι η συνεργασία των μαθητών για την υλοποίηση συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Πάτμου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να μάθουν να υλοποιούν  παραδοσιακές συνταγές του νησιού τους αλλά και άλλες που θα τους φανούν χρήσιμες είτε στη φοιτητική είτε στην ενήλικη ζωή τους. Η εφηβεία είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποκτηθούν σωστές διατροφικές συνήθειες, που συμβάλλουν στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων σε όλη τους τη ζωή.

Τα παιδιά, στο πλαίσιο του νέου αυτού ομίλου, θα μάθουν να επιλέγουν πρώτες ύλες, να προτιμάνε τοπικά προϊόντα εποχής, να αξιοποιούν και να συνδυάζουν τα υλικά τους με στόχο να ετοιμάζουν νόστιμες θρεπτικές συνταγές. Η βιωματική εμπειρία της παρασκευής αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων βοηθά τους εφήβους να επιλέγουν τροφές με βάση τον συνδυασμό υγείας και γεύσης και να αφυπνίσουν το γευστικό τους αισθητήριο.

Παράλληλα, μαγειρεύοντας σε ομάδες, καλλιεργούν τη δεξιότητα της συνεργασίας, της οργάνωσης της σκέψης, της γρήγορης και αποτελεσματικής εκτέλεσης βημάτων προς την επίτευξη ενός στόχου.

Επιπλέον, οι μαθητές γνωρίζουν τη γαστρονομία του νησιού τους, της πατρίδας μας αλλά και άλλων χωρών, ως συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως  θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις συνταγές και επαγγελματικά λόγω τις αυξανόμενης ανάγκης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν τους θερινούς μήνες.

Η μελέτη των υλικών αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους σε συνδυασμό με τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, στα Μαθηματικά τη Βιολογία και τη Χημεία, αλλά και τα μαθήματα του τομέα Τουριστικών Υπαλλήλων θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της πρακτικής εφαρμογής των μαθημάτων στην ζωή τους. 

Το σχολείο μας ενστερνίζεται τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και την επίδραση που έχει σε μια ισορροπημένη στάση ζωής. Κατά την τελική παρουσίαση κάποιων συνταγών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων του ομίλου μαγειρικής οι μαθητές  του Τομέα Ηλεκτρολογίας θα είναι υπεύθυνοι για το στήσιμο των ηλεκτρικών συσκευών, οι μαθητές των Τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας θα είναι υπεύθυνοι για την δημοσίευση στο site του σχολείου.

Οι μαθητές σε πρώτη φάση θα αναζητήσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, από εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία συνταγές, παραδοσιακές και μη, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους καθηγητές, θα προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά στις κατάλληλες ποσότητες και θα υλοποιήσουν τις συνταγές με τα μαγειρικά εργαλεία και σκεύη που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Αρχικά, θα γίνει προϋπολογισμός των υλικών, στην συνέχεια προεργασία και προετοιμασία του μαγειρέματος, εκτέλεση της συνταγής και στο τέλος καθαρισμών των μαγειρικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν.  Τέλος, οι υπόλοιποι μαθητές και καθηγητές μπορούν να δοκιμάσουν τις παρασκευές των μαθητών.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιάννης Νίνος κλ.ΠΕ81 και Νικολίτσα Τσίτσικα κλ.ΠΕ86.

Ενδεικτικά, στις φωτογραφίες παρουσιάζεται η υλοποίηση συνταγών για μακαρονάδα καρμπονάρα, κρέπες και του παραδοσιακού γλυκίσματος “αχλαδάκι Πάτμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *